Att anlita en hantverkare

När du är i behov av en hantverkare som https://badrumsrenoveringmalmö.nu/ kommer du snabbt inse att det finns väldigt många att välja mellan. De allra flesta är dock professionella och duktiga på sitt jobb, men det finns även hantverkare du bör undvika. För att inte hamna i en situation med en dålig hantverkare finns det några tips på vad du bör tänka på. De flesta som har bestämt sig för att bygga om eller påbörja ett annat projekt vill gärna komma igång på direkten. Men för att resultatet ska bli som du tänkt dig är det viktigt att du tar en stund och är noga i vilket byggföretag och vilken hantverkare du väljer.

Saker att tänka på

När du börjar leta efter hantverkare är det smart om du börjar med att kolla ifall företaget har några skulder. Det kan du göra genom Skatteverket eller Kronofogden. Skulle det finns skulder eller bevis på att hantverkaren har en dålig ekonomi är det bäst att du undviker just dem. Det kan nämligen leda till att företaget hamnar i konkurs innan ditt projekt blir färdigt. Skulle hantverkaren gjort något fel i ditt arbete har du rätten att klaga i tio år enligt konsumenttjänstlagen. Men skulle hantverkaren hamnat i konkurs finns det ingenstans du kan rikta dina krav mot vilket kan leda till att du sitter fast med det dåliga arbetet. Du bör alltid jämföra uppgifterna hos Skatteverket med företagets uppgifter, eller om du hämtar information från en annan plats. Det minskar risken för att du anlitar ett företag som är oseriöst.

Moms och F-skatt

Det är vanligt att folk anlitar svarta hantverkare för mindre projekt. Dock är detta onödigt eftersom du ofta kan använda dig av ROT-avdraget vid anlitande av hantverkare. Att anlita svart kan även bli dyrt och skulle något gå fel kan företaget ta avstånd från detta. De kan alltså säga att de inte har arbetet för dig. Dubbelkolla därför alltid att företaget/hantverkaren har F-skatt och betalar moms.

Bästa tipsen

Här kommer de bästa tipsen på vad du bör tänka på när du ska anlita en hantverkare:

  • Ta alltid referenser. Fråga bekanta och vänner om de känner till ett företag som de rekommenderar. Anlita aldrig det första bästa du stöter på utan göra jämförelser och dubbelkolla all information.
  • Skriv avtal. Detta hjälper både dig och företaget att se vad som ska göras, när det ska göras, hur lång tid allt kommer ta, kostnader och vilket material ni ska använda.
  • Sist men inte minst, betala aldrig någonting i förskott. Skulle arbetet inte göras rätt eller bli färdigt i tid bör du hålla inne en del av betalningen tills allting är färdigt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *