Att flytta ihop är en stor och betydelsefull milstolpe som verkligen kan förgylla en relation. Ofta är det ekonomiskt gynnsamt att flytta ihop och dessutom ofta ett naturligt steg i många kärleksrelationer.
Om barn är med i bilden
Att flytta ihop är komplicerat nog som det är, utan att dra in barn i bilden. Om du eller din partner har barn blir det helt plötsligt lite klurigare att flytta ihop – Boka en flyttfirma malmö. Konflikter uppstår lätt och processen är ytterst sällan friktionsfri. Det är viktigt att samtala kring vardagslivet noga innan ni flyttar ihop, delvis med varandra och delvis med era barn. Det är viktigt att du och din partner är helt överens gällande rutiner, ekonomi och uppfostran innan ni flyttar ihop för att undvika konflikter och missförstånd. Låt det ta den tid som processen kräver och lyssna på era barn om någon mår dåligt i processen.
Tänk igenom ekonomin
Hur ni får ekonomin att fungera när du och din partner flyttar ihop är något ni får bestämma tillsammans. Olika par gör på olika sätt och det finns inget som är direkt rätt eller fel. Vissa väljer att ha gemensam ekonomi medan vissa delar upp utgifterna sinsemellan. Det viktigaste är att du och din partner diskuterar ekonomin innan ni flyttar ihop och lägger upp en ekonomisk plan. Bestäm vad som fungerar bäst för er och utgå från det.
Sambolagen
Något som är bra att vara medveten om när du ska flytta ihop med din partner är sambolagen. Sambolagen reglerar vad som gäller om du och din sambo gör slut och flyttar isär i framtiden. Den är till för att lösa konflikter och bestämma vem som får tillgång till vilka saker. Sambolagen ser lite olika ut beroende på vad för slags boende det handlar om.
Sambolagen hyresrätt
Grundregeln som sambolagen för hyresrätt visar på är att alla ägodelar som införskaffats till det gemensamma hushållet ska delas 50/50 om ni separerar. Vem som får hyresrätten vid separation om båda står på kontraktet beror på vem som är i störst behov av den. Detta avgörs bland annat av hälsa, ålder, ekonomisk situation och eventuella barn.
Sambolagen villa och bostadsrätt
Om du och din sambo skaffat en bostadsrätt eller villa som gemensam bostad räknas bostaden som samboegendom, oberoende av vem som betalat för bostaden. Vid separation tilldelas bostaden den person som anses ha störst behov av den, vilket baseras på samma grunder som för hyresrätt. Eftersom en bostadsrätt eller villa är något man äger till skillnad från hyresrätt måste dock den person som bor kvar i bostaden betala den som tvingas flytta ut. Kostnaden som personen måste betala är halva nettomarknadsvärdet, vilket innebär att den personen blir “utköpt”.